A levenduláról (bővebb ismertetés a levendula.blog.hu-n)


A levendula régóta az egyik legtöbbet használt rendkívül vonzó, illatos növény, egyben gyógy-, fűszer-, és dísznövény.

A legelterjedtebb, leginkább termesztett fajai a francia és az angol levendula.
A fajok közül a francia levendula (Lavandula angustifolia Mill.) aromája a legfinomabb illatú, illatanyagai a gyógyításban is a leghatékonyabbak, illóolaja is a legértékesebb.

A természetgyógyászatban, főleg az aromaterápiában sokféleképpen felhasználható, nagyjelentőségű.

Az ültetésre alkalmas francia levendula tövek fejlettségüknek, nagyságuknak megfelelően 0,2 – 2,0 literes műanyag nevelőedényben vannak. A jól elágazó szárú és az optimális földkeverékben dús gyökérzetű növények fagymentes időben bármikor ültethetők.

A nálunk meghonosodott tövekről származó, szabadban nevelt és teleltetett növények biztonságosan erednek, gyorsan fejlődnek. Az import és télen nem szabadban tartott konténeres növények érzékenyebbek az időjárási tényezőkre, jobban kell róluk gondoskodni, hogy ne károsodjanak, ne pusztuljanak el.

A francia levendula


Magyarországon is meghonosodott mediterrán félcserje. A kifejlett, több éves tő virágzati szárral 60 – 80 cm magas, a bokor szélessége, átmérője sűrűségtől függően 50 – 100 cm, a száron lévő álfüzér virágzata 6 – 12 cm hosszú. Levelei keskenyek (3–5 mm), 2–3 cm hosszúak, színük ezüstösen molyhozott zöld, a szára a második évtől megfásodik.

Virágszíne jellegzetes levendulakék, lombja télen is szép. A virágzás ideje június első felétől július második feléig tart. Látványa és illata elbűvölő, varázslatos, ezért ha lehet bőségesen, de legalább néhány tő legyen a kertünkben.

A napos, meleg helyet igényeli, a meszet is tartalmazó talajokat kedveli, de tápanyag iránt nem igényes. A szárazságot és a téli fagyot jól bírja.

A levendula termesztése


Magról és vegetatív módon szaporítható. Palántaneveléssel jól elágazó szárú és dús gyökérzetű töveket ültessünk.

A palánták ültetési távolsága hagyományos félgömb alakú bokrok nevelésekor 100 cm, sövény és sűrű virágmező kialakításánál 40 – 60 cm.

A bokrosodás elősegítésére a kisebb méretű töveknél két évig, a nagyobbaknál egyszer, ősszel vagy tavasszal fejlettségük alapján kb. felére vágjuk vissza a szárakat. A következő évtől bőségesen nevelnek virágokat, melyek szedésénél vagy utána történhet a leveles szár átlagosan harmadának visszavágása.

A virágot friss felhasználás és szárítás esetén a virágzás közepén, olajlepárlásra a virágzás vége felé vágjuk. A szárítást árnyas, szellős helyen, laza virágzatú csokrokban felakasztva vagy vékonyan kiterítve végezzük.

A levendula vegyszeres növényvédelem nélkül termeszthető.

A levendula felhasználása


A levendula egészségünkre, érzéseinkre, hangulatunkra, környezetünkre közvetlenül gyakorolt kedvező hatásait, illatának élvezetét, kellemes varázsát sokféleképpen felhasználhatjuk, sokféle módon alkalmazhatjuk.

A friss és száraz virágokat általános illatosítónak, önállóan vagy más növényekkel díszítésre a virágkötészetben. Készíthetők belőle színes, illatos virágkeverékek is.

Gyógyteák főzhetők a friss és szárított virágból közvetlen fogyasztásra (belsőleg) és erősebb teák külső használatra. Teának a bármikor szedhető friss levele is alkalmas.

Gyógyfürdőt készíthetünk belőle a virágját és a levelét a forró vízsugár alatt a vízben áztatva.

A mediterrán konyha a levelét fűszerként is hasznosítja, virágjával édességeket lehet ízesíteni.

A szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait illóolajával tudjuk leghatásosabban előhívni. Változatosan alkalmazhatjuk általános illatosítónak és aromaterápiákban. Felhasználhatjuk különféle aromamasszázsoknál, aromafürdőkben. Az egyes alkalmazásoknál az illatanyagoknak a szervezet nagy részére, egészére is lehet befolyása, többféle hatás is érvényesülhet.

A levendula illatanyagának, olajának értékét (karakterét) az észterek adják.
Az észtertartalom a francia levendulában, illetve olajában a legmagasabb: 35-50%, a többi fajnál alacsonyabb, az angol levendulánál csak 7-14%. A gyógyszerkönyvi követelményeknek csak a francia levendula, illetve olaja felel meg.